Szwedzki sąd odmawia wydania Polsce Stefana Michnika
Stefan Michnik jest podejrzany o popełnienie 93 przestępstw stanowiących zbrodnie komunistyczne i wyczerpujących znamiona zbrodni przeciwko ludzkości.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem prl.
Stefan Michnik jest podejrzany o popełnienie 93 przestępstw stanowiących zbrodnie komunistyczne i wyczerpujących znamiona zbrodni przeciwko ludzkości.
"Bronisław Geremek mógł być osobą podatną na szantaż. Miał dwie rodziny, co okazało się przy okazji czytania tych akt"-ujawnił korespondent TVP w Berlinie, Cezary Gmyz podczas dyskusji z cyklu "Tajemnice bezpieki" z udziałem dr. Witolda Bagieńskiego.
38 lat temu, 16 grudnia 1981 r., w czasie pacyfikacji strajku w Kopalni Wujek w Katowicach milicja użyła broni palnej. Zginęło wówczas dziewięciu górników, wielu zostało rannych. Wydarzenia w kopalni były największą tragedią stanu wojennego. W dzisiejszych obchodach w Katowicach ku czci ofiar weźmie udział premier Mateusz Morawiecki.
W kierownictwie Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego Żydzi zajmowali niemal połowę stanowisk.
"Ta szalona pasja, tak się pan wkurzył, tak pan mówił autentycznie, co pan myśli, że ja byłam (...) no sobie myślę, no, nareszcie ktoś im wygarnął"-w taki sposób Krystyna Barchańska, matka najmłodszej z ofiar stanu wojennego, skomentowała wypowiedź prezydenta Andrzeja Dudy o sędziach.
Kasta sędziowska próbuje dziś zbudować w Polsce system trybunalski. Sędziowie pozbawieni wszelkiej kontroli mieliby sprawować tak naprawdę najwyższą władzę. Prawo i Sprawiedliwość próbuje ukrócić tę anarchię, co spotyka się z niezwykle zajadłymi atakami; nic dziwnego, to wojna. Kasta sędziowska wywodzi się pośrednio, a niekiedy jeszcze wciąż bezpośrednio, z komunistycznego wymiaru (nie)sprawiedliwości. Sądownictwo w PRL miało w niemałym stopniu żydokomunistyczny charakter. Długo by mówić o zbrodniach, jakich na polskich patriotach dopuszczali się przedstawiciele żydokomuny, antenaci dzisiejszej kasty sędziowskiej. A czym była sama żydokomuna? O tym znakomicie pisał amerykański badacz fenomenu żydowskiego zaangażowania w XX-wieczne ruchy intelektualne i polityczne, prof. Kevin MacDonald.
W okolicach 13 grudnia nie mogło zabraknąć również głosu "Goebbelsa stanu wojennego", czyli Jerzego Urbana, w tamtym okresie rzecznika rządu PRL. Redaktor naczelny tygodnika "NIE" w obrzydliwy sposób drwi z ofiar stanu wojennego.
"To nasz dług, zobowiązanie i wstyd. Do dzisiaj przecież respektowane są przez niektórych stopnie generalskie zbrodniarzy stanu wojennego, ludzi mających polską krew na rękach"-tak o rozliczeniu stanu wojennego mówił na antenie Polskiego Radia marszałek senior Sejmu RP IX kadencji, Antoni Macierewicz.
Eryk Łażewski, Fronda.pl: Wojciech Jaruzelski napisał książkę „Stan Wojenny. Dlaczego…”. Książka zawiera tłumaczenie się Wojciecha Jaruzelskiego z podjęcia przez niego decyzji o wprowadzeniu Stanu Wojennego. A jak Pan wytłumaczyłby wprowadzenie Stanu Wojennego?
W dniu 13 grudnia 1981 r. nikt mnie nie „internował” chociaż byłem umieszczony w „rankingu” resortu gen. Kiszczaka wśród najgroźniejszych dla PRL (sądzono mnie i skazano za obalanie ustroju PRL). Podwładni Kiszczaka nie musieli mnie łapać bowiem zostałem przez nich aresztowany jeszcze w styczniu 1981 r. i następnie przez kolejne miesiące mogłem obserwować „karnawał Solidarności” zza krat celi aresztu śledczego na warszawskim Mokotowie.
„Pierwsze listy internowania powstały już w październiku 1980 r., w sześć tygodni po podpisaniu porozumień sierpniowych. To jednocześnie obala jedno z kłamstw władzy komunistycznej, że stan wojenny został podjęty 13 grudnia w związku z fatalną sytuacją w kraju” - powiedział prezes IPN, dr Jarosław Szarek.
,,Wyrwij murom zęby krat; Zerwij kajdany, połam bat!''
W stanie wojennym skazywali opozycjonistów, w III RP nadal orzekali i piastowali ważne funkcje w sądownictwie.
Dziś światło dzienne ujrzała pełna lista sędziów, którzy nominowani zostali jeszcze przez Radę Państwa PRL. Przekazał ją sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego Kamil Zaradkiewicz.