Tag

Tag: prl

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem prl.

(fot. moni siolek/cc 3.0/wikipedia/edytowane)

Pamiętamy

38. rocznica pacyfikacji kopalni 'Wujek'

38 lat temu, 16 grudnia 1981 r., w czasie pacyfikacji strajku w Kopalni Wujek w Katowicach milicja użyła broni palnej. Zginęło wówczas dziewięciu górników, wielu zostało rannych. Wydarzenia w kopalni były największą tragedią stanu wojennego. W dzisiejszych obchodach w Katowicach ku czci ofiar weźmie udział premier Mateusz Morawiecki.

Czy kasta sędziowska to potomkowie żydokomuny?

Czy kasta sędziowska to potomkowie żydokomuny?

Kasta sędziowska próbuje dziś zbudować w Polsce system trybunalski. Sędziowie pozbawieni wszelkiej kontroli mieliby sprawować tak naprawdę najwyższą władzę. Prawo i Sprawiedliwość próbuje ukrócić tę anarchię, co spotyka się z niezwykle zajadłymi atakami; nic dziwnego, to wojna. Kasta sędziowska wywodzi się pośrednio, a niekiedy jeszcze wciąż bezpośrednio, z komunistycznego wymiaru (nie)sprawiedliwości. Sądownictwo w PRL miało w niemałym stopniu żydokomunistyczny charakter. Długo by mówić o zbrodniach, jakich na polskich patriotach dopuszczali się przedstawiciele żydokomuny, antenaci dzisiejszej kasty sędziowskiej. A czym była sama żydokomuna? O tym znakomicie pisał amerykański badacz fenomenu żydowskiego zaangażowania w XX-wieczne ruchy intelektualne i polityczne, prof. Kevin MacDonald.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Prof. Romuald Szeremietiew: ,,Oni'' z Polski nie wyszli

W dniu 13 grudnia 1981 r. nikt mnie nie „internował” chociaż byłem umieszczony w „rankingu” resortu gen. Kiszczaka wśród najgroźniejszych dla PRL (sądzono mnie i skazano za obalanie ustroju PRL). Podwładni Kiszczaka nie musieli mnie łapać bowiem zostałem przez nich aresztowany jeszcze w styczniu 1981 r. i następnie przez kolejne miesiące mogłem obserwować „karnawał Solidarności” zza krat celi aresztu śledczego na warszawskim Mokotowie.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Prezes IPN: Stan wojenny pokazał prawdziwą twarz komunizmu

„Pierwsze listy internowania powstały już w październiku 1980 r., w sześć tygodni po podpisaniu porozumień sierpniowych. To jednocześnie obala jedno z kłamstw władzy komunistycznej, że stan wojenny został podjęty 13 grudnia w związku z fatalną sytuacją w kraju” - powiedział prezes IPN, dr Jarosław Szarek.