Tag

Tag: prl

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem prl.

Abp Głódź agentem? Hierarcha zaprzecza absurdalnym rewelacjom prasy

Kościół

Abp Głódź agentem? Hierarcha zaprzecza absurdalnym rewelacjom prasy

Metropolita gdański abp Leszek Sławoj Głódź miałby rzekomo być uważany za informatora wywiadu wojskowego PRL - i to przez sześć lat, jako ordynariusz diecezji warszawsko-praskiej i biskup polowy Wojska Polskiego. Takie rewelacje przedstawiły Onet i Rzeczpospolita, opierając się na dokumentach, które niedawno jeszcze znajdowały się w zbiorze zastrzeżonym IPN. Według dziennikarzy Andrzeja Gajcego z Onetu i Tomasza Krzyżaka z Rzeczpospolitej, miał przekazywać w ocenie służb ,,cenne i wartościowe'' informacje typu agenturalnego.

Stanisław Pyjas. 41 lat niewyjaśnionego morderstwa

Pamiętamy

Stanisław Pyjas. 41 lat niewyjaśnionego morderstwa

7 maja 1977 r. w tajemniczych okolicznościach zmarł Stanisław Pyjas, student filologii polskiej i filozofii na Uniwersytecie Jagiellońskim, działacz opozycyjny, współpracownik Komitetu Obrony Robotników. Ciało zostało znalezione rankiem 7 maja 1977 r. w bramie kamienicy przy ul. Szewskiej 7 w Krakowie. Według środowisk opozycyjnych śmierć studenta była skutkiem pobicia, dokonanego przez funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa. Władze twierdziły, iż spadł ze schodów.

Screenshot Youtube

Prof. Romuald Szeremietiew: Taki to PRL był ''przyjazny'' człowiekowi

2 maja br. odebrałem decyzję szefa Urzędu ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych potwierdzającą mój status działacza antykomunistycznego w latach PRL. Zdarzenie to poprzedziło kilkumiesięczne badanie przez IPN dokumentów otrzymanych w spadku po nieboszczce Służbie Bezpieczeństwa odnoszących się do mojej działalności w latach PRL. Wraz z decyzją ministra Jana Kasprzyka otrzymałem odznakę honorową „Działacza opozycji antykomunistycznej lub osoby represjonowanej z powodów politycznych”.

Zdj. Youtube/wSensieTV

Tylko u nas

Stanisław Pięta dla Frondy: Tacy jak Cimoszewicz powinni dzisiaj milczeć

Fronda.pl: Były premier, minister spraw zagranicznych i marszałek Sejmu, w przeszłości członek PZPR, Włodzimierz Cimoszewicz w skandaliczny sposób odniósł się do wypowiedzi premiera Mateusza Morawieckiego podczas wczorajszej debaty poświęconej 50. rocznicy Marca'68. Szef rządu podkreślił w swoim wystąpieniu, że w okresie PRL nie mieliśmy de facto suwerennego, niezależnego państwa, Polska była wówczas okupowanym krajem. Cimoszewicz ocenił tę wypowiedź Morawieckiego jako „niezwykłe prostactwo”, które nie przystoi osobie będącej, tak jak obecny premier, historykiem z wykształcenia

Prof. Marek Jan Chodakiewicz: Marcowe knucie

Prof. Marek Jan Chodakiewicz: Marcowe knucie

Jak obronić się przed nadchodzącą falą potwarzy oczerniających Polskę i Polaków w związku z upamiętnianiem studenckiej rewolty z marca 1968 r.? Należy poznać bezpośrednie przyczyny przemocy, czystek i emigracji. Po 1956 r. frakcje wewnątrzpartyjne zwalczały się w ukryciu. Chamokomuna rosła w siłę, szczególnie że poparcie dostała od KGB. Ubeckiego gen. Mieczysława Moczara i jego grandę popierali czołowi czekiści, tacy jak Aleksandr Szelepin, Władimir Siemiczastny, Jurij Andropow. Ufali mu, bo Moczar to nie tylko Nikołaj Demko, syn carskiego stupajły z Łodzi i prawosławny, ale również działacz Komunistycznej Partii Polski, agent GRU, a następnie w PPR, GL-AL oraz w UB. Sowieci pamiętali jak w 1948 r. Moczar deklarował: „Związek Radziecki nie jest tylko naszym sojusznikiem, to jest powiedzenie dla narodu. Dla nas, dla partyjniaków Związek Radziecki jest naszą Ojczyzną, a granic naszych nie jestem w stanie dziś określić, dziś są za Berlinem, a jutro na Gibraltarze”.Gdy sowiecki ambasador w