Tag

Tag: solidarność

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem solidarność.

Media TV (fot. Free Digital Photo)

"Dezinformacja über alles"

Minęła 33 rocznica podpisania Porozumień Gdańskich (31. VIII 1980). Za kilka dni będziemy obchodzić jubileusz Porozumień Jastrzębskich (4. IX) i Porozumień Katowickich (11. IX ). Warto przypomnieć, że właśnie dzięki dokumentowi, podpisanemu w Hucie Katowice, wszystkie porozumienia – Gdańskie, Szczecińskie i Jastrzębskie - miały obowiązywać w całym kraju. Dzięki skutecznej blokadzie informacyjnej, prowadzonej przez media zarówno PRL-owskie, jak i III RP, nie tylko Porozumienie Katowickie zostało skazane na zapomnienie, ale i cały dorobek MKZ (Międzyzakładowy Komitet Założycielski) Katowice. Dopiero teraz, po kilkudziesięciu latach, zaczyna przebijać się do świadomości. To prawda, Wałęsa nas nie lubił, ale dopiero dokumenty IPN dały odpowiedź, dlaczego skazano nas na zapomnienie. Jedynie Przewodniczący MKS Huty Katowice, podpisujący porozumienie z Rządem - Andrzej Rozpłochowski, nie był agentem i funkcjonariuszem partyjnym. Ciekawi mnie, dlaczego nie spotkało się to z należytym zainteres

Logo Solidarności (fot. Wikipedia)

Demonstracja "S". Kurski ujawnia sms-a od prezesa do członków PiS

Kurski zdradził, że smsa przesłali mu posłowie PiS, którzy sympatyzują z Solidarną Polską. Przeczytał treść wiadomości: "Szanowni członkowie PiS, w związku z akcją protestacyjną planowaną przez związki zawodowe 14 września i zapowiedzią uczestnictwa w tych protestach polityków SLD, Komitet Polityczny Prawa i Sprawiedliwości nie wyraża zgody na uczestnictwo w tej manifestacji członków PiS i używanie przez kogokolwiek podczas jej trwania symboli i znaków PiS. Używanie podczas jej trwania symboli i znaków PiS jest zabronione".

Terlikowski: I repatrianci i imigranci, czyli obowiązek solidarności

Terlikowski: I repatrianci i imigranci, czyli obowiązek solidarności

Nie jestem zwolennikiem multikulturalizmu, i nie budzą mojego zachwytu arabskie dzielnice europejskich miast, ale... mam świadomość, że solidarność, także w wymiarze międzynarodowym, jest obowiązkiem chrześcijan. Niezwykle mocno przypominał o tym Franciszek na Lampedusie, gdzie wspominał ludzi, którzy uciekając ku lepszemu życiu spotkali śmierć na morzu. - „Gdzie jest twój brat?”, głos jego krwi wznosi się aż do mnie, mówi Bóg. To pytanie nie jest skierowane do innych – jest skierowane do mnie, do ciebie, do każdego z nas. Ci nasi bracia i siostry usiłowali wyjść z trudnych sytuacji, by znaleźć odrobinę równowagi i pokoju; poszukiwali lepszego miejsca dla siebie i dla swoich rodzin, a znaleźli śmierć. Jak wiele razy ci, którzy tego szukają, nie znajdują zrozumienia, przyjęcia, solidarności! I ich głosy wznoszą się aż do Boga! - mówił wówczas papież.

Lech Walesa, Zdjecia Marcin Janowski dla Fronda.pl

Wałęsa: Jestem większy niż Rewolucja Francuska!

Lech Wałęsa pośród symbolu Rewolucji Francuskiej Marianny, hipisa z protestów obyczajowych 1968 roku oraz dziewczyny z buntów roku 2013. Cztery symbole największych buntów społecznych. Sam Wałęsa mówi: „Właśnie oglądam tę okładkę, ale nie mogę tego zrozumieć. Niby siebie rozpoznaję, ale wydaje mi się, że tam nie pasuję”. Dlaczego? Gdyż jak twierdzi były prezydent „charakter naszej rewolucji w 1989 w przeciwieństwie do pozostałych był zdecydowanie pokojowy”. Na pytanie dziennikarza Newsweeka, że porównanie Wałęsy z Rewolucją Francuską, Lech mówi z rozbawieniem: „Sądzę, że moja rewolucja była jeszcze większa. Wyrzucić komunizm z kraju bez jednego strzału to było osiągnięcie”.

Jolanta Szczypińska (Fot. Andrzejewski Maciej/Agencja BEW)

Heroiczny czyn posłanki PiS Jolanty Szczypińskiej. Rezygnuje z leczenia się na raka, gdyż inni pacjenci czekają w długich kolejkach na taką terapię!

Jolanta Szczypińska powiedziała w rozgłośni Radia Gdańsk: - Jestem pacjentką, nie będę poddawała się leczeniu, póki sytuacja w służbie zdrowia nie będzie normalna. Mocno skrytykowała przy tym Narodowy Fundusz Zdrowia i rząd Donalda Tuska za politykę zdrowotną. - Nie będę mogła korzystać z terapii onkologicznej w momencie, kiedy inni pacjenci tej terapii są pozbawieni - oświadczyła posłanka Prawa i Sprawiedliwości. Przyznała, że sytuacja raczej długo nie poprawi się, więc to się może skończyć różnie.

Okrągły Stół. Fot. Erazm Ciołek

Kontaktowa zdrada ’89 jak ją pamiętamy

Alexander Degrejt: W czerwcu roku osiemdziesiątego dziewiątego miałem piętnaście lat i wielkie nadzieje. Nie, spokojnie, nie próbuję wmawiać czytelnikom, że byłem wtedy politycznie zaangażowanym bojownikiem o wolność i demokrację, wręcz przeciwnie – byłem smarkiem, gówniarzem, a te swoje nadzieje wiązałem z powszechnym dostępem do klocków „LEGO”, dżinsów, coca-coli i kaset video. Słuchałem rozmów rodziców, gadałem ze szkolnymi kumplami, którzy słuchali swoich i ułożyło mi się w głowie, że już za chwilę będzie jak w RFN, w tych „Richtich Fajnych Niymcach” jak to się u nos godało. Nie doczekałem się. Co prawda klocków, dżinsów i napojów gazowanych na półkach sklepowych jest pełno a kasety video zdążyły już przejść do lamusa ustępując miejsca nowocześniejszym środkom zapisu danych, to zdążyły mi się zmienić priorytety. Zrozumiałem, o co tak naprawdę wtedy chodziło i co, możliwe że już bezpowrotnie, straciliśmy.

Piotr Duda i Paweł Kukiz. Fot. NSZZ "Solidarność"

Kukiz i Duda: Dziś już wiemy, że na prezydenta nie możemy liczyć. Ale my oczywiście nie składamy broni

- Platforma Oburzonych nie jest projektem politycznym. Nie interesuje nas Wiejska 2. Dla nas ważne jest by obywatele, stowarzyszenia, mogły się spotykać i zmieniać polską rzeczywistość. Chcemy dać Polakom więcej demokracji, dlatego zorganizujemy kolejne spotkania Platformy Oburzonych – podkreślał przewodniczący „S” Piotr Duda podczas konferencji prasowej zorganizowanej w siedzibie Komisji Krajowej w Warszawie 27 maja wspólnie z liderem ruchu Zmielonych Pawłem Kukizem.

Jadwiga Chmielewska (Fot. sdp.pl)

Czy Dolny Śląsk obudzi Polskę całą?

Nic bym o tym nie wiedziała, gdy nie fakt, że funkcję rzecznika prasowego Akcji Protestacyjnej, pełni Janusz Wolniak - Wiceprezes Ruchu Edukacji Narodowej i uczestnik zeszłorocznej sztafetowej głodówki „W obronie polskiej szkoły”. Czyżby była prowadzona przez media solidarna akcja „na zamilczenie”. Ponoć jedynie „Teleekspress” pokazał 20 sekundową migawkę – nie wiem, nie widziałam. Na wszystkich portalach cisza. Warszawo-centryzm czy jakie licho?

Piotr Duda (fot. W. Obremski/solidarnosc.org.pl)

Duda grozi blokadą Warszawy

Piotr Duda na antenie TVN24 powiedział: "Wczoraj podjęliśmy decyzję, że robimy referendum wśród członków związku w całym kraju. Chcemy się dowiedzieć, czego związkowcy chcą w pierwszej kolejności: strajku generalnego czy dużej, narodowej demonstracji, która odbędzie się w Warszawie, i nie jednodniowa ale kilkudniowa". Duda doał: "Nie wyjedziemy z Warszawy, dopóki nie zwyciężymy".